Beste Nederlandse Boeddhisme Blogs

Waar een klein land groot in kan zijn? Er zijn best wat Nederlandstalige blogs over het Boeddhisme te vinden. Omdat we toch een klein landje zijn ben ik niet al te kritisch geweest: om op deze lijst te komen moet een blog in 2012 geupdate zijn. In willekeurige volgorde.

 • Joop Romeijn is zo slim geweest zijn blog ‘Boeddhisme Blog’ te noemen, met als gevolg dat het bovenin alle zoekresultaten komt. Niet onverdiend: hij schrijft vaak en goed over Seculier Boeddhisme, Boeddhistische politiek en meer. 
 • In 2012 is alluman begonnen met Boeddha blog ~ Op zoek naar boeddhisme zonder franje. Het is onduidelijk is wie hier achter zit, maar aan de links te zien is er enige band met mijn eigen FPMT.
 • Technisch een blog, maar inhoudelijk meer een tijdschrift: Boeddhistisch Dagblad – ontwart en ontwikkelt. Dit online magazine combineert nieuws met beschouwing.
 • Open Boeddhisme is nog meer een magazine: veel over het Nederlandse Boeddhistische landschap: BOS, Telegraaf, BUN etc.
 • Simsara is de Stichting Inzichts Meditatie. Hoewel dit dus in eerste instantie een organisatie is, een die zich vooral op mindfulness meditatie richt, is de website wel echt bloggig: persoonlijke beschouwingen en boekrecensies. Daarnaast natuurlijk informatie over activiteiten.
 • Sangha Groningen: hoewel niet ondertekent leest dit blog als een persoonlijk verslag van bijeenkomsten, met invoelende stukjes. Lief.
 • De Weg van het Midden: nog een anoniem blog. Gedichtjes, strips en overdenkingen.
 • Willem Scheepers blogt op de site van het Zen Zentrum Utrecht. Hij schrijft nogal stellig, lijkt alles te weten. En dat voor een Zen Boeddhist. Toch niet verkeert.
 • TussenPozen van Marloes Lasker is veel persoonlijker en is dus ook niet altijd even Boeddhistisch. Wel een leuke inkijk in het leven van een Zen Boeddhiste.
 • John (J Doe – vermoedelijk een pseudoniem) schijft op zijn blog vooral over karma. Hij omschrijft zijn blog zelf als: Wetten van oorzaak en gevolg, Gedachten en ervaringen over Boeddhisme, karma en alles wat ons in dit leven verder brengt.
 • Zen.nl heeft zijn eigen blog, een groepsblog. Over Guan Yin, hardlopen, Shunryu Suzuki en sesshins. Leuk groepsblog.
 • De redactie van Boeddha Magazine heeft ook een blog – vol leuke, vrolijke stukjes.

Suggesties van lezers:

 • Jampa’s Mandala – een blog van een zo te zien Mahayana beoefenaar met een duidelijke Tibetaans Boeddhistische invalshoek met uitstapjes naar bijvoorbeeld Zen. Ik vraag me af, overigens, of ik deze Jampa ken…
 • Leven in de Maalstroom – een boeddhistisch blog vol met termen die me niets zeggen. Het zal dus wel Vipassana zijn. Met uitstapjes naar Zen, Mindfulness en Oncologie – om maar iets te noemen. Vermoedelijke van Edel Max.

Aan de bloggers die dit lezen: een fotootje van jezelf helpt de lezer te zien wie je bent. Zorg ook altijd voor een ‘wie ben ik’ pagina (mag uiteraard ook anders heten) of wat persoonlijke gegevens op je ‘contact’ pagina.

8 gedachtes over “Beste Nederlandse Boeddhisme Blogs”

 1. Katinka toch; “termen die me niets zeggen. Het zal dus wel Vipassana zijn” Edel Maex gebruikt mindfulness als techniek en zen als levensbeschouwing (al zal hij niet van dat woord houden). Ik vind z’n zen-verhalen (over de Avatamsaka bv) veel te poëtisch om waar te zijn, net als veel van Thich Nhat Hanh bv. Maar ‘Vipassana’ is toch wat anders.

  1. Hoi Joop – tja, dat krijg ik ervan als ik zo’n term als ‘Avatamsaka’ niet op zoek. Een specifieke Mahayana soetra, blijkbaar. Wikipedia hierover:

   De soetra beschrijft de kosmos van oneindige werelden. Deze werelden zijn weer een groep kleinere werelden. Verder beschrijft het de Bodhicitta om de verlichting te bereiken. Manjushri en Samantabhadra spelen een belangrijke rol in de vertelling.
   De soetra vormt de basis van de Huayanschool in het Chinees boeddhisme. In Japan wordt deze school Kegon genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.