Mijn Leraren

In het Tibetaans Boeddhisme is het gebruikelijk om je leraren te eren. Ik noem hier beneden niet iedereen van wie ik ooit les heb gehad, want dat is onmogelijk. In plaats daarvan noem ik de leraren die me het meest geïnspireerd hebben. Onderstaande lijst is grofweg chronologisch.
250px-Tenzin_Gyatzo_squareDe Dalai Lama is niet mijn leraar in de conventionele zin van het woord: ik heb hem zelfs nog nooit horen spreken. Hij is wel een richting gevende leraar voor mij: als ik worstel tussen mijn westerse achtergrond en de Tibetaans Boeddhistische traditie (cultuur clashes zijn onvermijdelijk) zijn het vaak de woorden van de Dalai Lama die richting geven.henk-Spierenburg

Henk Spierenburg (1934-2005) was mijn theosofische mentor. Hij gaf me stapels boeken om te lezen – o.a. de hele Blavatsky Collected Writings, voor zover ik de delen niet al gekocht had – en stimuleerde me te schrijven. Ik weet niet wat hij van mijn bekering tot het Boeddhisme zou hebben gevonden, maar na zijn dood was voor mij de Theosofische Beweging niet meer het zelfde.geshe-sonam-gyaltsen

Geshe Sonam Gyaltsen is mijn voornaamste leraar. Hoewel ik al jaren riep half Boeddhist te zijn heb ik zomer 2011, tijdens mijn eerste Lam Rim Retraite, bij Geshela toevlucht genomen. Begin 2012 heb ik daar de lekegeloften (niet op zijn strengst geïnterpreteerd) aan toegevoegd.Janny-de-boerAlex

Janny de Boer en Alex de Haan geven de Ontdek het Boeddhisme cursus aan het Maitreya Instituut. Ik kan deze cursus bijzonder aanraden: de belangrijkste onderwerpen in het Tibetaans Boeddhisme komen langs.

Janny geeft in de cursus de uitleg. Alex begeleidt de meditaties. Ze zijn een goed team en weten de onderwerpen helder te brengen. Ik kan ook altijd bij ze terecht met vragen.

Ik heb in 2012 alle ‘Discovering Buddhism‘ online modules afgerond in de zin dat ik de online toetsen gehaald heb. Ook de online cursus kan ik aanraden, o.a. omdat het helpt om westerse leraren te hebben die de cultuurslag zelf in de praktijk gemaakt hebben.

ondy-wilson-w140Ondy Wilson kwam in 2012 regelmatig naar Nederland om Discovering Buddhism in Amsterdam aan het Maitreya Instituut te geven. Kay and Gordon-h180Ook Kay Cooper en Gordon McDougall kwamen in 2012 naar Amsterdam voor Discovering Buddhism. Zij gaven de module over tantra waar ik mijn primaire beoefening (guru puja op de Dalai Lama als Avalokitesvara) aan over gehouden heb.kaye-minor

Ven. Kaye Miner is de voornaamste spirituele leraar van het Maitreya Instituut, locatie Amsterdam. Ik volg bij haar de lessen over Bodhicitta (de Verlichtingsgeest) in de Middellange Lam Rim.

Ze is gepassioneerd en weet veel van haar onderwerp. Ook zij is goed in het slaan van de brug tussen Tibetaanse cultuur en het Westerse denken.

DagriRinpoche_01_MichelHenriDagri Rinpoche heb ik niet meer dan een weekend in de winter van 2012 mee gemaakt. Hij gaf een Jenang (soort inwijding) op de Medicijnboeddha, die ik als zegening genomen heb en de Bodhisattva Geloften. Een inspirerende leraar met gevoel voor humor die goed uit kan leggen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.